Testimonial 1:

Nadat mijn lichaam mij de eerste signalen begon te geven dat het bobijntje af was, onder de vorm van een stemprobleem, begon ik andere richtingen uit te kijken omdat ik voelde dat de traditionele therapieën weinig zoden aan de dijk brachten. Via mijn professionele achtergrond wist ik en voelde ik, toen, dat dit probleem te maken had met een ‘verkeerde’ ademhaling en stemplaatsing. Ik dacht anders moet ik eens yoga proberen, men zegt dat je daar rustig van wordt en dat je daar leert ademhalen. Enkele weken later deed ik een eerste proefles in Shambho te Gent en dat beviel me wel en ik deed een tijdje door eenmaal wekelijks.

Het stemprobleem, wat een volledige verkropping van woede en frustratie was, weet ik nu, was enkel de voorbode. Enkele maanden later ging het licht volledig uit. Ik zat thuis in zak en as, helemaal leeg, niet wetende van welk hout pijlen maken. “Nu moet je enkel dingen doen die je leuk vindt, hobby’s en zo” vertelde men me. Maar ik had nooit tijd gemaakt voor hobby’s, werk was mijn hobby had ik me wijsgemaakt. Het ging van kwaad naar erger. Om terug structuur in mijn leven te krijgen besloot ik, zo veel als ik aankon, in de voormiddag naar Shambho te gaan om yoga te doen.

In het begin liet ik me gewoon meegaan op de stem van de teacher. Binnen een vrij korte tijd echter begon er zich het een het ander te voltrekken. Ik voelde dat ik erg genoot en dat ik rustig werd van de bewegingen, de poses, het naar binnen gaan en de overgave . Deze nieuwe ervaring van momenten van diepe rust en het gevoel van meer (adem)ruimte in mijn lijf had mij een referentiekader geboden. Nu pas begon ik te beseffen dat ik voordien van mijn lichaam was afgesneden en dat ik volledig in mijn hoofd zat, in de wereld van strategieën, van planning, van ‘ze gaan me niet klein krijgen’, volledig in ‘fight modus’ stokstijf van de adrenaline. Voordien hadden mensen me dat al eens gezegd maar ik geloofde hen niet, zo was ik nu eenmaal, “dat is mijn karakter” antwoordde ik hen.

Shambho heeft me veel geboden, en doet dit nog steeds, omdat je er verschillende stijlen kan proberen. Ik merkte al vlug dat ik baat had bij de rustige, meer meditatieve naar binnen gekeerde vormen. Logisch dat ik dit nodig had voor mijn herstel want ik was altijd de extraverte ‘strijder’ geweest die bakken vol energie erdoor joeg. Ik ben nog steeds onder de indruk van de kwaliteit van de verschillende yogateachers in Shambho. Het is echt een staaltje van kunde en kennis hoe deze mensen je door je lichaam en geest loodsen . Ze slagen er steeds in om je in contact te brengen met plaatsen waarvan je je nog niet bewust was, om spanning te reduceren en om je beetje bij beetje te transformeren. Stillaan begin je te beseffen dat je aan het veranderen bent. Je blijft nog dezelfde maar gaat anders reageren. Ik werd sterker niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk, sommige vormen van yoga kunnen soms best pittig en uitdagend zijn. Tevens heel belangrijk voor mijn herstel was de omgeving die Shambho is. De lieve dames die het team uitmaken creëren daar echt een aangename sfeer, voor mij zijn ze authentiek en ze laten je zijn wie je bent. Ik voelde mij daar meteen op mijn gemak en bleef geregeld plakken voor een koffietje. Zo leerde ik tal van medeyogi’s kennen, voor mij ging een nieuwe wereld open van mensen met ietwat bredere visie dan het mainstream denken. En dit is ook belangrijk want het geeft vertrouwen en ondersteuning aan je eigen transformatie die zich sowieso voltrekt. In deze fase van mijn leven is Shambho een beetje een tweede thuis geworden. Ik kan Shambho en de mensen daar allen maar warm aanbevelen.

TVH

 

Testimonial 2:

Wie er drie jaren geleden tegen me gezegd zou hebben: jij gaat nog yoga doen, had ik zeker niet geloofd! Wat!? Ik yoga? Dat is voor "groene mensen" , of "daar moet je lenig voor zijn" of klink "zo saai", zou ik gezegd hebben. Ik deed allerlei fysisch heel zware sporten waar yoga niet in thuis hoorde.

Op een bepaald moment werd ik oververmoeid. Op aanraden van een vriendin nam ik een proefles: Asudra yoga. Ik mocht een gratis les testen en gebruik maken van de wellness die ze hebben. Die dag ga ik niet snel vergeten! Ik was al maanden uitgeput en een paar uur na mijn eerste proefles heb ik heel onze woonst gekuist! Ik had energie voor tien! Er was maar 1 verklaring: mijn yoga work-out. Ik heb me direct ingeschreven en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is heel vaak dat mijn vriendinnen en ik heel gestrest binnenkomen en na een les zijn we volledig zen. Het klinkt allemaal heel ongeloofwaardig maar stel je voor dat je een uur enkel met je lichaam bezig bent en hierdoor even alle zorgen vergeet, dan verzeker ik je dat dit een gelukzalig gevoel is.
Ik leer delen van mijn lichaam kennen en voelen waarvan ik vroeger het bestaan niet van wist.
Onlangs heb ik enkele weken niet kunnen gaan en ik voelde direct mentaal en lichamelijk al een verschil. Dit nemen ze me niet meer af!
Ik hoop hiermee wat mensen te inspireren want het lidmaatschap is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit gekocht heb!
Namasté.

DC